dinsdag 9 april 2013

Dag 14: 24 februari
Onze eerste zieke is gevallen. De zwakste was als eerste aan de beurt: Ariane. Ziek zijn is hier niet gewoon eens overgeven, maar wel 3 dagen doodziek in bed liggen… Geen pretje. Gelukkig konden we malaria al uitsluiten aangezien ze geen koorts had. De oorzaak van het ziek zijn is nog steeds een raadsel… We letten zeer goed op wat we eten en drinken en ontsmetten vaak onze handen op school, dus we vragen ons echt af van waar het komt.

Dag 15: 25 februari
Vandaag startte Nathalie haar eerste week helaas zonder Ariane. De opdracht die we samen bedacht hadden voor de creative room verliep heel goed. De kinderen moesten eerst een volledig blad kleuren in één van de vier kleuren die deze week aangeleerd werden in het weekthema (geel, rood, groen en blauw). Daarna mochten ze dat papier allemaal in kleine stukjes scheuren en plakken op een grote zon, wolk, hart of blad dat wij gemaakt hadden. Het resultaat was prachtig en de kinderen waren allemaal heel braaf omdat ze geboeid waren door de activiteit. Een goed begin van de stage!
Elke dag gaan we ook in de drie klassen een halfuur op bezoek. We verzinnen elke dag een nieuw spel waarbij de kleuters de leerstof uit het weekthema op een leuke manier verwerken. Deze week is het thema ‘kleuren’. De kinderen krijgen elk een geel, groen, blauw of rood kaartje en bij elk kaartje hoort een beweging. Wanneer we het gele kaartje in de lucht steken, mogen enkel de kleuters met een geel kaartje hun beweging uitvoeren. Het niveau lag wat te hoog voor deze kleine kleuters, maar dit konden we op voorhand natuurlijk niet goed inschatten…
’s avonds werden we opgeschrikt door een enorm luide knal in de tuin. De Gambianen hebben blijkbaar een eigen vorm van vuurwerk: ze zetten en vol conservenblik op een heet vuur en wachten tot het ontploft…

Dag 16: 26 februari
Vandaag was de activiteit voor de kleuters een liedje. Het gaat over de kleuren en we hebben een bijhorend dansje uitgevonden. Het colorlied slaat goed aan en de kleuters vinden het fantastisch. De tekst kennen ze natuurlijk nog niet zo goed, maar de danspasjes leren ze hier heel snel!

Dag 17: 27 februari
Ariane eindelijk genezen! We hadden een werkblaadje gemaakt voor de kinderen. Het bestond uit  een mooie grote bloem met verschillende blaadjes. In elk blaadje stond een nummer die dan verwees naar een legende bovenaan in de hoek. Elk nummer had een bijhorend kleur en zo konden de kinderen de bloem mooi inkleuren. Bij sommige kinderen lukte dit heeeel goed, anderen hadden wat meer uitleg en begeleiding nodig, en bij de rest lukte het helemaal niet… De niveaus verschillen enorm. Uiteraard zijn ze ook niet gewoon om zo’n oefeningen te maken. Het zijn oefeningen die wij in België kennen maar de kinderen hier moeten er nog aan wennen.
Op zoek gaan naar een copycenter was hier ook niet echt makkelijk, en zeker niet goedkoop want we hebben van elk werkblaadje telkens 85 exemplaren nodig…

Dag 18: 28 februari
Het tweede slachtoffer is gevallen: Nathalie werd vannacht ziek. Het lijkt ons heel toevallig dat net wij ziek worden vlak na elkaar, misschien was het toch een bacterie die we op één of andere manier hebben doorgegeven aan elkaar…
We hadden een educatief toneelstuk in elkaar geknutseld voor de kinderen. Elk personage was verkleed in het kleur geel, groen, blauw of rood. De kleuren waren verdrietig omdat ze hun vriend ‘groen’ kwijt waren. Het kleur zwart kwam ook op het podium, en beweerde dat hij groen was. De kinderen riepen al snel dat dit geen groen was en zwart werd weggejaagd. Uiteindelijk vonden de kinderen ‘groen’ terug tussen hen in het publiek, daarna sloten we af met het colorlied. Het deed ons deugd om te zien dat ook de directeur opmerkelijk genoot van het toneelstuk. Hij is wat verlegen, maar hier zagen we eens een andere kant van hem. Ook de leerkrachten waren razend enthousiast en namen allemaal spontaan deel aan het toneelstuk. Eerst vroeg Fatou aan de kinderen om te vertellen wat ze gezien hadden, zodat ze wist of ze het begrepen hadden of niet. Achteraf vertaalde Fatou het stuk nog in het Mandinka voor de kinderen, zodat ze het zeker begrepen hadden.
Het filmpje van het toneelstuk krijgen jullie zeker nog te zien!

Dag 19: 1 maart

Eindelijk weekend! De school duren misschien niet lang (van 8u tot 13u), maar het zijn toch zeer lastige dagen. In de namiddag moet er ook voor school gewerkt worden, aangezien we voor elke dag een nieuwe activiteit moeten voorbereiden en daarnaast ook nog opdrachten voor onze stage moeten maken. Wekelijks gaan we eens naar het strand en daar genieten we echt van. We gaan naar het hotel waar we gratis wifi kunnen gebruiken, eten daar iets en laten kleedjes maken door de lokale tailor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten